De kracht van knoppen

De kracht van knoppen

Waarom kunnen onze paarden prima leven van grassen en planten en bomen? Hoe kan het dat er genoeg energie in dat groene spul zit? In dit blog vertel ik je meer over energierijke Paardenplanten in de lente.

knoppen van de
zwarte bes

Lees meer

Zelf eetbare planten kweken voor je paard!

paard en plant

 

 

 

Zelf eetbare planten kweken voor je paard!

In mijn vorige blog schreef ik over het maken van een paardensalade met verse ingrediënten van eigen erf of tuin. Zelf maak ik daarvoor regelmatig een rondje over mijn land en verzamel dan van verschillende planten de scheuten of bladeren voor mijn paard.

Natuurlijkpaarden.nl….

 

kwekerij Arborealis

Kwekerij Arborealis, De kwekerij van Paard&Plant
www.arborealis.nl

Open: Van 1 maart tot 1 december, elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30
Dirk de Ruiterpad 2
8384DD Wilhelminaoord (Drenthe)
0521- 383696

De planten die Paard&Plant aanbiedt worden op kwekerij Arborealis gekweekt: dat is de kwekerij van Sietske Metz en haar compagnon Micha Wieland. Zo’n twintig jaar geleden begonnen zij op een klein stukje grond in Drenthe een kwekerij waar ze vooral bijzondere maar sterke bomen en struiken opkweekten, bedoeld voor in de tuin.

Toen de eerste paarden op het toneel verschenen mochten zij al snel meegenieten van al het eetbare groen op en rond de kwekerij. Pas jaren later zou dit gezonde gesnack in een vorm gegoten worden en een eigen website krijgen, www.paardenplant.nl

Assortiment

In de loop der jaren is de kwekerij qua oppervlakte en assortiment enorm uitgebreid. Naast bomen en struiken worden er ook vaste planten en kruiden gekweekt bijvoorbeeld. En natuurlijk paardenplanten.

Liefhebbers komen vanuit het hele land  vanwege het uitgebreide niet alledaagse assortiment. Bovendien is er altijd wel iemand op de kwekerij bereid om je even te adviseren als je wat minder verstand van planten hebt of als je een vraag wil stellen.

Gezonde planten

Op de kwekerij staat een grote kas: dat is de kraamkamer waar ieder jaar weer handmatig duizenden planten gezaaid, gestekt, geënt en vervolgens verder opgekweekt worden. Een zeer intensieve en jaarlijks terugkerende klus!

De planten die Arborealis kweekt worden zonder chemische middelen opgekweekt. Dat vinden we heel belangrijk. Wel zo smakelijk bovendien als jij of je paard er zelf van wil gaan eten!

Eetbare planten

We kweken de afgelopen jaren meer en meer (bijzondere) eetbare planten, bomen en struiken. Denk aan tijm, rozemarijn, salie maar ook mispel, duindoorn, kwee, rabarber, bosaardbeitjes, braamboos, zeekool… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Steeds meer mensen ontdekken namelijk de waarde en het plezier van het kunnen oogsten van bessen, noten, zaden, scheuten en kruiden uit eigen tuin. Een mooie ontwikkeling wat ons betreft!

Voedselbossen

Een deel van het door Arborealis gekweekte assortiment is speciaal bedoeld voor het aanleggen van voedselbossen. Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos(je) op basis van eetbare bomen, struiken en planten. Ook wortels en knollen en klimplanten krijgen er hun plek. Een voedselbos heeft een lange levensduur en kan, mits goed ontworpen, al op korte termijn een heel palet aan voedsel voor mens en dier opleveren. In een voedselbos worden meer maar ook minder bekende eetbare planten toegepast. Ooit gehoord van de zilverbes, appelbes, zandpeer of thee hortensia bijvoorbeeld?

Meer weten? Kijk eens op www.voedselbos.eu, onderdeel van kwekerij Arborealis. Op deze site vindt je meer informatie over voedselbos-planten.

Paardenplanten

Belangrijk onderdeel van het assortiment zijn natuurlijk de eetbare planten voor paarden.

Kwekerij Arborealis: De kwekerij van Paard&Plant

Op de kwekerij zijn bomen, struiken, kruiden en klimplanten te vinden die niet alleen lekker en gezond zijn voor je paard maar die ook mooi zijn voor in je eigen tuin. Bovendien zijn met name veel kruiden die voor paarden gezond zijn, ook lekker voor mensen! In de webwinkel van Paard&Plant www.paardenplant.nl kun je meer informatie over de beschikbare soorten vinden.

Planten kopen of bekijken?

Zowel kwekerij Arborealis, voedselboskwekerij Arborealis en Paard&Plant hebben een eigen webwinkel. Hier kun je simpel je eigen mandje met (eetbare) planten vullen!

Maar misschien vindt je het leuker om de planten op de kwekerij te bekijken en je te laten verrassen door als het moois wat er hier nog meer te bewonderen is.

Van 1 maart tot 1 december kun je daarvoor terecht op de kwekerij op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30

Wees welkom!

 

De beuk erin?

De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen over de beuk en de haagbeuk. Wat is het verschil en welke kan ik het beste planten voor de paarden??

Hieronder in het kort een paar duidelijke verschillen:
De beuk (Fagus sylvatica)
Dit is de echte beuk, de grote statige boom van de beukennootjes.
Het is een boomsoort waar je hele mooie hagen van kunt maken. De bladeren zijn glanzend groen in de zomer en zijn langs de rand niet gekarteld. In de wintermaanden verkleuren de bladeren naar een mooie roestkleur, de bladeren blijven vaak de hele winter aan de plant zitten. Lees meer

Niks doen is beter

Op dit moment is het super groeizaam weer voor planten; lange dagen, veel zonuren en warmte. Een regenbui zou welkom zijn want de grond wordt nu wel erg droog, hier in de omgeving zie je de boeren hun gewassen al flink beregenen.
En net als de planten dan lekker aan de groei raken, zien we ineens van alles krioelen en leven op de bladeren!! Lees meer

WIL je een WILg?

De wilg is populair onder paardenmensen, we weten dat het gezond is voor paarden om er van te eten bovendien laat de boom zich gemakkelijk herkennen vooral als hij in knotvorm ergens langs een slootkant staat.

knotwilg

Deze knotwilgen zijn al jaren beeldbepalend in het Hollandse landschap. Slootkanten met knoestige knotwilgen en koeien in de wei..  Lees meer

paard en plant

Kruiden helpen je paard gezond te houden

Paardenkruiden
Dat paarden graag kruiden eten heb ik wel gemerkt nadat ik begon met gedroogde kruiden te kopen voor ze. Ik geef ze af en toe een zelf samengestelde kruidenmix als ik vind dat het tijd is voor een reinigingskuurtje, een weerstandverhogende mix of ik maak een mengsel dat goed is voor de luchtwegen als een paard een kuchje heeft. Wanneer ik aan kom lopen met de kruidenbakjes steken de paarden er gretig hun neuzen in.

Lees meer

Vrijruiter december 2016

Hoe krijg je een plant(p)aardige wei. (deel 1)

Aangezien paarden van nature dieren zin die zeker niet alleen gras eten. maar van oorsprong een aanzienlijk deel van de dag vullen met het zoeken naar eetbare takken, twijgen en kruiden is het zinvol om in deze natuurlijke behoefte te voorzien.
lk wil op een toegankelijke manier inzichtelijk maken hoe je simpel een eetbare, gezonde en uitdagende groene omgeving voor je paard kan creëren met voor paarden eetbare planten. Ongeacht of je een balkon, kleine weide of een groot terrein tot je beschikking hebt.

Dit is het eerste deel van een serie van vier artikelen  waarin ik het concept van eetbare planten uit de doeken zal doen.

Lees meer…