Plant je heuvel in en ga voor succes!

Wie een poel voor zijn of haar paard wil maken krijgt vaak een nieuw element cadeau: een heleboel grond die je als een heuvel of lichte glooiing aan de leefomgeving van je paard kan toevoegen. Maak er een paadje overheen en het paardenavontuur kan van start gaan! Een heuvel biedt jou nieuwe mogelijkheden om je paard op een natuurlijke manier uit te dagen en juist door veel verschillende planten toevoegen kan de heuvel een waar walhalla van paardengezondheid en biodiversiteit worden. Een heuvel vergroot de oppervlakte waarop je kunt planten, dus meer keuzevrijheid en verrijking voor je paard. Je paard krijgt bovendien meer keuze in voerposities, waarmee je meer mogelijkheden krijgt voor Passive Physio®. Om van de beplanting een langdurig succes te maken geven we je in deze blogserie de tips die je werk en teleurstelling gaan besparen. We gaan je vertellen hoe je erosie en bergen onderhoud kunt voorkomen, hoe je vergrassing kunt tegengaan en waar je aan moet denken in tijden van droogte. We delen onze beplantingsaanpak, zodat jij er je voordeel mee kunt doen! Lees meer

Kruidentuin voor je paard

Een succesvolle kruidentuin voor je paard

Het voorjaar is de perfecte tijd om je kruidentuin in te planten. De bodem is alweer wat opgewarmd en er zijn voldoende zonuren om de planten lekker te laten groeien. Als je kruiden wilt oogsten voor je paard, is het inzaaien van een kruidenstrook natuurlijk geen gekke gedachte. Dat kan zeker, maar het vraagt wel groene vingers om door middel van zaaien een succesvolle kruidentuin te maken. Het is een kunst om de wedstrijd tussen kruiden en onkruiden in goede banen te leiden en voor je het weet heb je een heel groene strook… met onkruid! Je hebt sneller resultaat als je planten uitplant. Planten hebben een flinke voorsprong op het onkruid dat zal ontkiemen. Je herkent direct welke plant je wilt laten staan en welke je moet wieden. Verder de planten hebben al een flink wortelgestel, waardoor ze tegen een stootje kunnen. Het leuke van inplanten is dat je veel invloed hebt op de indeling van je kruidentuin en precies de kruiden kunt kiezen die jij wilt oogsten voor je paard. We helpen je met dit stappenplan op weg. Lees meer

De beuk erin?

De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen over de beuk en de haagbeuk. Wat is het verschil en welke kan ik het beste planten voor de paarden??

Hieronder in het kort een paar duidelijke verschillen:
De beuk (Fagus sylvatica)
Dit is de echte beuk, de grote statige boom van de beukennootjes.
Het is een boomsoort waar je hele mooie hagen van kunt maken. De bladeren zijn glanzend groen in de zomer en zijn langs de rand niet gekarteld. In de wintermaanden verkleuren de bladeren naar een mooie roestkleur, de bladeren blijven vaak de hele winter aan de plant zitten. Lees meer

De kracht van knoppen

De kracht van knoppen

Waarom kunnen onze paarden prima leven van grassen en planten en bomen? Hoe kan het dat er genoeg energie in dat groene spul zit? In dit blog vertel ik je meer over energierijke Paardenplanten in de lente.

knoppen van de
zwarte bes

Lees meer

paard en plant

Kruiden helpen je paard gezond te houden

Paardenkruiden
Dat paarden graag kruiden eten heb ik wel gemerkt nadat ik begon met gedroogde kruiden te kopen voor ze. Ik geef ze af en toe een zelf samengestelde kruidenmix als ik vind dat het tijd is voor een reinigingskuurtje, een weerstandverhogende mix of ik maak een mengsel dat goed is voor de luchtwegen als een paard een kuchje heeft. Wanneer ik aan kom lopen met de kruidenbakjes steken de paarden er gretig hun neuzen in.

Lees meer

kwekerij Arborealis

Kwekerij Arborealis, De kwekerij van Paard&Plant
www.arborealis.nl

Open: Van 1 maart tot 1 december, elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30
Dirk de Ruiterpad 2
8384DD Wilhelminaoord (Drenthe)
0521- 383696

De planten die Paard&Plant aanbiedt worden op kwekerij Arborealis gekweekt: dat is de kwekerij van Sietske Metz en haar compagnon Micha Wieland. Zo’n twintig jaar geleden begonnen zij op een klein stukje grond in Drenthe een kwekerij waar ze vooral bijzondere maar sterke bomen en struiken opkweekten, bedoeld voor in de tuin.

Toen de eerste paarden op het toneel verschenen mochten zij al snel meegenieten van al het eetbare groen op en rond de kwekerij. Pas jaren later zou dit gezonde gesnack in een vorm gegoten worden en een eigen website krijgen, www.paardenplant.nl Lees meer

Niks doen is beter

Op dit moment is het super groeizaam weer voor planten; lange dagen, veel zonuren en warmte.
En net als de planten dan lekker aan de groei raken, zien we ineens van alles krioelen en leven op de bladeren!! Lees meer

Vrijruiter december 2016

Hoe krijg je een plant(p)aardige wei. (deel 1)

Aangezien paarden van nature dieren zin die zeker niet alleen gras eten. maar van oorsprong een aanzienlijk deel van de dag vullen met het zoeken naar eetbare takken, twijgen en kruiden is het zinvol om in deze natuurlijke behoefte te voorzien.
lk wil op een toegankelijke manier inzichtelijk maken hoe je simpel een eetbare, gezonde en uitdagende groene omgeving voor je paard kan creëren met voor paarden eetbare planten. Ongeacht of je een balkon, kleine weide of een groot terrein tot je beschikking hebt.

Dit is het eerste deel van een serie van vier artikelen  waarin ik het concept van eetbare planten uit de doeken zal doen.

Lees meer…

WIL je een WILg?

De wilg is populair onder paardenmensen, we weten dat het gezond is voor paarden om er van te eten bovendien laat de boom zich gemakkelijk herkennen vooral als hij in knotvorm ergens langs een slootkant staat.

knotwilg

Deze knotwilgen zijn al jaren beeldbepalend in het Hollandse landschap. Slootkanten met knoestige knotwilgen en koeien in de wei..  Lees meer

Zelf eetbare planten kweken voor je paard!

paard en plant

 

 

 

Zelf eetbare planten kweken voor je paard!

In mijn vorige blog schreef ik over het maken van een paardensalade met verse ingrediënten van eigen erf of tuin. Zelf maak ik daarvoor regelmatig een rondje over mijn land en verzamel dan van verschillende planten de scheuten of bladeren voor mijn paard.

Natuurlijkpaarden.nl….