De beuk erin?
De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen over de beuk en de haagbeuk. Wat is het verschil en welke kan ik het beste planten voor de paarden??
Hieronder in het kort een paar duidelijke verschillen:
De beuk (Fagus sylvatica)
Dit is de echte beuk, de grote statige boom van de beukennootjes.
Het is een boomsoort waar je hele mooie hagen van kunt maken. De bladeren zijn glanzend groen in de zomer en zijn langs de rand niet gekarteld. In de wintermaanden verkleuren de bladeren naar een mooie roestkleur, de bladeren blijven vaak de hele winter aan de plant zitten.
Heel herkenbaar zijn de grote spitse knoppen, ik prik me er soms aan bij het verzamelen van een order en dat doet best zeer;-) Fijn dat de bladeren zo lang blijven zitten in de winter, het nadeel hiervan is dat ze pas laat in het late voorjaar gaan vallen en je dan nog veel blad op te ruimen hebt….
Beuk leeft samen met een schimmel, als deze niet aanwezig is in je grond, kanje te maken krijgen met uitval bij het aanplanten van een nieuwe haag. Zorg dus bij aanschaf van beuken dat er voldoende grond tussen de wortels blijft zitten want dan krijg je veel goede schimmels als cadeau mee.
De haagbeuk (Carpinus betulus)
De Nederlandse naam is haagbeuk. Maar het is geen beuk!
Haagbeuk groeit sneller dan beuk en heeft gekartelde bladeren die niet echt glanzen. Ze zijn wat spitser van vorm dan die van beuk. Haagbeuken zijn minder kieskeurig betreft grond en grondsoort, ze doen het bijna overal!
In de wintermaanden laat haagbeuk zijn meeste bladeren vallen, als er nog bladeren blijven zitten zijn ze eerder grijs van kleur. In het voorjaar loopt de haagbeuk eerder uit en is dus sneller groen dan de beuk, dan kan soms wel enkele weken verschillen!
Wanneer welke?
Voor de paarden gebruik ik graag de haagbeuk om de heel eenvoudige reden dat de bladeren langer eetbaar zijn waardoor er dus meer en langer van gegeten/gevoerd kan worden. Wist je dat de knoppen van haagbeuk heel gezond zijn voor de longen, keel en luchtwegen?
De beuk krijgt gedurende het groeiseizoen steeds meer looizuren in zijn bladeren en is daarom minder smakelijk om te eten. Bovendien is een hoog gehalte aan looizuren uit het beukenblad niet gezond. Ook een belangrijk weetje is dat de beukennootjes giftig zijn, al komen die bijna niet voor in hagen maar natuurlijk wel in beukenbomen.
Conclusie
Een haagbeuk groeit sneller, wordt door paarden bijna de hele zomer graag gegeten en is minder kieskeurig betreft grondsoort. Om deze redenen gebruik ik deze plant vaak in de eetbare paardenhaag.
Beuk geeft in de winter veel luwte en bescherming omdat de bladeren blijven zitten. Beuk groeit langzamer en kan gevoelig zijn voor natte of slechte grondsoorten, vooral als er weinig bodemleven aanwezig is. Vanwege de verminderde smaak van de bladeren door looizuren gebruik ik de beuk nooit in een gemengde paardenhaag.
Voor beide geldt dat de beste planttijd tussen november en begin april is. Daarna komen de planten in blad en begint er een nieuw groeiseizoen!