De kracht van knoppen

De kracht van knoppen

Waarom kunnen onze paarden prima leven van grassen en planten en bomen? Hoe kan het dat er genoeg energie in dat groene spul zit? In dit blog vertel ik je meer over energierijke Paardenplanten in de lente.

knoppen van de
zwarte bes

In het voorjaar, na de natuurlijke rustperiode van planten, beginnen bladknoppen van planten opnieuw uit te lopen. De begint al bij het langer worden van de dagen en het oplopen van de temperatuur. Je kan nu zelf al voelen hoeveel kracht de lentezon heeft. Bij sommige planten gaat dit heel snel en zie je knoppen per dag dikker opzwellen totdat het moment komt dat de bladeren uit hun beschermende schilletje schieten en de jonge blaadjes zich uitrollen.

De kracht hierachter is waanzinnig energiek. De sapstroom van planten is weer opgestart, de wortels brengen water en voedingsstoffen door de vaten omhoog naar de takken en de knoppen. Die energiestoot komt uit bij de knoppen zodat de plant nieuwe bladeren aanmaakt en de plant weer kan gaan groeien. Want het zijn de bladeren van de plant die straks weer kunnen zorgen voor fotosynthese.
Weet je nog, je biologielessen van vroeger? Fotosynthese is het proces waarbij de bladgroenkorrels lichtenergie gebruiken om koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof. De gevormde glucose wordt omgezet in andere verbindingen zoals cellulose en zetmeel. Deze verbindingen kunnen dienen als voedsel voor mens en dier. Planten vangen voor de fotosynthese de benodigde lichtenergie op met chlorofyl, dat is het stofje dat bladeren hun groene kleur geeft. Deze stof zit in zogenoemde chloroplasten (bladgroenkorrels). Hoewel alle groene onderdelen van planten chloroplasten bevatten, wekken de bladeren de meeste energie op. En dat begint bij de bladknoppen.

Terug naar de knoppen dus. Ze bevatten een hoge concentratie geneeskrachtige inhoudsstoffen en zijn een bron van mineralen. Sommige mensen, maar zeker de dieren, eten in het voorjaar de knoppen en eerste jonge blaadjes van planten, ook worden ze gebruikt voor preparaten. Hier is zelfs een naam voor: Gemmotherapie. Ik ben helaas geen expert op het gebied van Gemmotherapie maar vind het fascinerend om er meer over te lezen. In het ‘Handboek Gemmotherapie’ van Ted Gerretzen staan tientallen planten, vooral bomen en struiken, beschreven en de heilzame werking van hun bladknoppen. En laten tussen die planten nou een heleboel Paardenplanten zitten! Hierdoor ben ik dit voorjaar met andere ogen gaan kijken naar de takken én hun knoppen!

babyblaadjes van hazelaar

Ik heb zelf een aantal knoppen gegeten en natuurlijk heb ik ze ook gedeeld met mijn paarden. De paarden vinden ze heerlijk. Ik moest zelf even wennen aan de smaak, maar snoep op de kwekerij zo af en toe ook van de knoppen en babyblaadjes!

Het is dus heel zinvol om in het prille voorjaar al te beginnen met het aanbieden van takken als voer aan je paard. Het beste moment begint wanneer de knoppen aan het zwellen zijn. Dit is het ene jaar eerder dan het andere natuurlijk. Om enkele planten die geschikt zijn te noemen: berk, haagbeuk, zwarte bes, braam, hazelaar, wilg, linde en els. Ik heb een aantal hiervan aan mijn eigen paarden aangeboden, vooral de zwarte bes was in trek. Er bleven wat stompjes dikke houtige takken over, alle knoppen waren professioneel verwijderd.

Om de bomen en struiken in deze tijd van het jaar in het wild te herkennen vergt wat expertise. Zorg dus dat je zeker weet wat je voert. Bijvoorbeeld door een speciale voertuin voor je paarden aan te leggen. Net als een moestuin voor mensen. Paard&Plant geeft workshops die je op weg kunnen helpen. Kijk op de site, hier dus , voor meer informatie.