De kracht van knoppen

De kracht van knoppen

Waarom kunnen onze paarden prima leven van grassen en planten en bomen? Hoe kan het dat er genoeg energie in dat groene spul zit? In dit blog vertel ik je meer over energierijke Paardenplanten in de lente.

knoppen van de
zwarte bes

In het voorjaar, na de natuurlijke rustperiode van planten, beginnen bladknoppen van planten opnieuw uit te lopen. Het begint al bij het langer worden van de dagen en het oplopen van de temperatuur. Je kan nu zelf al voelen hoeveel kracht de lentezon heeft. Bij sommige planten gaat dit heel snel en zie je knoppen per dag dikker opzwellen totdat het moment komt dat de bladeren uit hun beschermende schilletje schieten en de jonge blaadjes zich uitrollen.

De kracht hierachter is waanzinnig energiek. De sapstroom van planten is weer opgestart, de wortels brengen water en voedingsstoffen door de vaten omhoog naar de takken en de knoppen. Die energiestoot komt uit bij de knoppen zodat de plant nieuwe bladeren aanmaakt en de plant weer kan gaan groeien. Want het zijn de bladeren van de plant die straks weer kunnen zorgen voor fotosynthese.
Weet je nog, je biologielessen van vroeger? Fotosynthese is het proces waarbij de bladgroenkorrels lichtenergie gebruiken om koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof. De gevormde glucose wordt omgezet in andere verbindingen zoals cellulose en zetmeel. Deze verbindingen kunnen dienen als voedsel voor mens en dier. Planten vangen voor de fotosynthese de benodigde lichtenergie op met chlorofyl, dat is het stofje dat bladeren hun groene kleur geeft. Deze stof zit in zogenoemde chloroplasten (bladgroenkorrels). Hoewel alle groene onderdelen van planten chloroplasten bevatten, wekken de bladeren de meeste energie op. En dat begint bij de bladknoppen.

Terug naar de knoppen dus. Ze bevatten een hoge concentratie geneeskrachtige inhoudsstoffen en zijn een bron van mineralen. Sommige mensen, maar zeker de dieren, eten in het voorjaar de knoppen en eerste jonge blaadjes van planten, ook worden ze gebruikt voor preparaten. Hier is zelfs een naam voor: Gemmotherapie.

Ik heb zelf een aantal knoppen gegeten en natuurlijk heb ik ze ook gedeeld met mijn paarden. De paarden vinden ze heerlijk. Ik moest zelf even wennen aan de smaak, maar snoep op de kwekerij zo af en toe ook van de knoppen en babyblaadjes!

Het is dus heel zinvol om in het prille voorjaar al te beginnen met het aanbieden van takken als voer aan je paard. Het beste moment begint wanneer de knoppen aan het zwellen zijn. Dit is het ene jaar eerder dan het andere natuurlijk. Om enkele planten die geschikt zijn te noemen: berk, haagbeuk, zwarte bes, braam, hazelaar, wilg, linde en els. Ik heb een aantal hiervan aan mijn eigen paarden aangeboden, vooral de zwarte bes was in trek. Er bleven wat stompjes dikke houtige takken over, alle knoppen waren professioneel verwijderd.

Omdat ik zelf geen expert ben op het gebied van Gemmotherapie heb ik Natascha gevraagd om een aanvulling te doen over de knoppen van gemmo’s zij zegt hierover het volgende:

“Natuurlijk is het aanbieden van jonge takken met knoppen heel goed voor je paard. Zie het als extra aanvulling, als variatie.
Let er wel op dat je niet te veel geeft van 1 soort. Houdt aan dat je niet meer dan 1 tak per soort geeft per dag”.

“Takken met daaraan knoppen zijn namelijk niet te vergelijken met Gemmotherapie. Takken met knoppen kan je dus niet inzetten op dezelfde manier als de Gemmotherapie. Met Gemmotherapie kan je heel gericht werken als therapeut, omdat gemmo’s een specifiek doelorgaan hebben. Dat maakt het ook wat spannend om zomaar met knoppen aan de gang te gaan zonder achtergrond”.

Wil jij nou weten hoe je de Gemmotherapie veilig en effectief in kan zetten bij de gezondheid van jouw paard? Dan raad ik je aan om de Themadag Gemmotherapie 1 te volgen bij Blauwe Hengst. Op deze dag leer je hoe je Gemmotherapie effectief kan inzetten en hoe deze op celniveau invloed heeft bij jouw paard. Ook leer je hier van Natascha de gevaren van gemmo’s en hoe je deze kan combineren met andere therapieën en voeding. Het fijne aan deze dag vind ik dat je hem online in jouw eigen tempo kan volgen. Ben je benieuwd wat gemmo’s voor jouw paard kunnen betekenen kijk dan op: https://studiestal.blauwehengst.nl/product/themadag-gemmotherapie-i/

Wil je naast het inzetten van gemmo’s nou nog meer met bomen en struiken doen? Dan heb ik wat leuks voor je. Om de bomen en struiken in deze tijd van het jaar in het wild te herkennen vergt wat expertise. Zorg dus dat je zeker weet wat je voert, bijvoorbeeld door een speciale voertuin voor je paarden aan te leggen. Net als een moestuin voor mensen.  Op zondag 26 mei vertellen Natascha Bos  en  Sietske meer over het toepassen van houtige gewassen op de themadag Ruwvoer Anders, zodat je in je eigen paardentuin aan de slag kunt en je de leefomgeving voor je paard nog groener en gezonder kunt maken. Wil je deze dag nou niet missen meld je dan aan via deze link: https://blauwehengst.nl/inschrijfformulier/

 

 

babyblaadjes van hazelaar