De Planten

Paard en Plant biedt verschillende soorten in Nederland voorkomende planten aan: kruidachtigen, struiken, bomen en klimplanten. Zoals gezegd hoef je geen grootgrondbezitter te zijn om je paard toch een waardevolle aanvulling op het rantsoen en paard-eigen bezigheden te kunnen geven! En vergeet ook niet iets lekkers voor jezelf aan te planten. Je paard snoept graag met je mee…

Kruiden

Kruiden zijn de veelal wat kleiner blijvende planten. De meeste kruiden komen op in het voorjaar en verdwijnen tijdelijk in de herfst, om het voorjaar daarop weer vrolijk tevoorschijn te komen. Je kan ze in de grond planten, maar ook in potten zijn ze prima te kweken. Mooie bijkomstigheid is dat de kruiden voor de mens ook eetbaar – of drinkbaar – zijn, bijvoorbeeld in de vorm van kruidenthee.

Omdat kruiden wat kwetsbaarzijn voor vertrapping en overbegrazing plant je ze op een plek waar de paarden er niet altijd bij kunnen en er niet overheen kunnen lopen. Door met stripbegrazing te werken (af en toe verzet je de stroomdraad even of je haalt ‘m even weg) kun je je paarden op een simpele manier toch van de kruiden laten genieten.

paard en plant

Struiken

Onder struiken vind je verschillende soorten kleinere en grotere struiken, alle met hun eigen kenmerken en gezondheid bevorderende eigenschappen. Struiken verliezen vaak in het najaar hun blad, maar niet hun (houtige) takken. In het voorjaar lopen de verse blaadjes weer uit. Bovendien bloeien sommige struiken prachtig: het oog wil ook wat! Je kan struiken vrij uit laten groeien, of er juist een strakke haag van maken.

Bomen

We bieden verschillende soorten bomen aan waar paarden van kunnen eten. Bomen worden, als je ze niet snoeit, soms erg groot. Gelukkig zijn veel soorten goed bestand tegen snoei, en sommige soorten kun je zelfs knotten. Bovendien kan je bomen goed inzetten om het klimaat (wind, zon) in je weide of paddock gunstig en op een natuurlijke manier te beïnvloeden.
De door paarden het meest geliefde boom is de wilg. Dat is mooi, want deze sterke bomen – er bestaan vele mooie soorten – zijn perfect om als boom aan te planten: ze groeien snel en kunnen goed tegen vraat. Wilgen kun je bovendien heel goed knotten. Door bomen te knotten, kun je goed bij de jonge takken komen en neemt de boom minder ruimte in.  Als je een paar keer per jaar gefaseerd blijft snoeien, of je paarden er van laat knabbelen blijven de planten goed vertakken op een voor de paarden reikbare hoogte.

Haagbeuk

Klimplanten

Onder ‘Klimplanten’ vind je planten die je in een boom of gaaswerk kan laten klimmen. Doordat ze zichzelf met hun scheuten in een boom of gaaswerk draaien groeien klimplanten vanzelf de hoogte in.


Met deze vier plantengroepen maak je makkelijk een afwisselende aanplant voor je paard: een soort verse, seizoensgebonden saladebar waar je zelf van oogst of waar je je paard zo nu en dan van laat eten.
Veel struiken en bomen geven al na enkele jaren een behoorlijke opbrengst aan scheuten / twijgen. Enkele snelgroeiende boomsoorten  kunnen op relatief korte termijn voor wat schaduw zorgen.