Kruiden helpen je paard gezond te houden

Paardenkruiden
Dat paarden graag kruiden eten heb ik wel gemerkt nadat ik begon met gedroogde kruiden te kopen voor ze. Ik geef ze af en toe een zelf samengestelde kruidenmix als ik vind dat het tijd is voor een reinigingskuurtje, een weerstandverhogende mix of ik maak een mengsel dat goed is voor de luchtwegen als een paard een kuchje heeft. Wanneer ik aan kom lopen met de kruidenbakjes steken de paarden er gretig hun neuzen in.


Het is leuk om zelf kruidenmengsels samen te stellen
Ik gebruik pure kruiden zonder toevoegingen. Meestal kies ik vier of vijf verschillende kruiden en geef deze in een kuur van 2 of 3 weken. Wat ik nog leuker vind, is dat mijn paarden zelf kunnen kiezen welke kruiden ze willen hebben. Dat doe door ze aan verschillende kruiden te laten snuffelen. Ik geloof er namelijk in dat een paard instictief aanvoelt waar hij behoefte aan heeft.
Zaai nu je eigen verse kruiden
Als je in of bij je weide kruiden zaait is het nog gemakkelijker om je paard kruiden aan te bieden. En het is leuk om samen met je paard op zoek te gaan naar de kruiden waar hij behoefte aan heeft. Dit geeft een heerlijk gevoel van samen dingen doen!

 

Hoe ga je met je kruiden om?
Kruiden zijn kwetsbaarder dan struiken of hagen, daarom is het belangrijk dat je ze niet binnen het bereik van de paarden zet. Scherm ze liever een beetje af. Een hele praktische manier is om de kruiden in een hoek van de weide te zaaien en die met met een stroomdraad af te zetten.
Zijn de kruidenplantjes nog klein en kwetsbaar dan kun je beter zelf de kruiden gaan knippen. Zo voorkom je dat je paard in een keer een hele pol uit de grond rukt of al je kruiden vertrapt.

Wij hebben vast zadenmengsels voor je uitgezocht
In samenwerking met de experts van zadenbedrijf Cruydt-Hoeck heb ik twee verschillende kruidenmengsels samengesteld. Een mengsel met één-en tweejarige kruiden en een mengsel met vaste kruiden. In dit assortiment zitten mengsels van kruiden die de weerstand verhogen, reinigend werken, stimuleren zijn voor de spijsvertering, anti allergisch werken en goed zijn voor de luchtwegen. Voor het overgrote deel zijn dit kruiden die van oorsprong in Nederland voorkomen en het hier goed doen

Welk mengsel kies je?
In het kort geeft het mengsel met één- en tweejarige kruiden het snelst resultaat, al vanaf de eerste zomer na zaaien kan er geoogst worden. Om de planten in stand te houden is het belangrijk dat de kruiden steeds weer de kans krijgen om opnieuw uit te zaaien. ZAAITIJD april-mei

Het vaste mengsel heeft ietsje meer tijd nodig om te ontwikkelen, daarentegen vraagt het daarna minder onderhoud en ontwikkelen de planten zich tot flinke kruidenpollen. ZAAITIJD februari-maart of augustus-september
De mengsels zijn nu verkrijgbaar in mijn webshop, bij je bestelling ontvang je een gratis handleiding over het zaaien en onderhouden van je kruiden!