Paardenplanten voeren

Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de vrijheid die je je paard wil geven kun je planten op verschillende manieren aan je paard aanbieden. Je kan voor je paard oogsten, of het hem zelf laten doen.
Je kan er voor kiezen om zelf de door jou gewenste soorten en hoeveelheden op gezette tijden te voeren. Dat kan dagelijks zijn als je veel planten tot je beschikking hebt. Oogst, als je niet zoveel planten hebt, met beleid. Er moeten namelijk wel voldoende blad / takken / stengels aan de planten blijven zitten om ze gezond en groeikrachtig te houden.

paard en plant
Het is zowel voor je paard als voor je planten beter om vaker een kleinere portie te oogsten dan ineens heel veel.
Voor wat betreft de giftigheid van planten voor paarden geldt hetzelfde als bij mensen: het is altijd de hoeveelheid die bepaalt of iets giftig of te prikkelend is. Begin dus met kleine beetjes. De aangeboden planten zijn normaal gesproken niet giftig: paarden in natuurgebieden eten deze planten zeer regelmatig.
Een scherpe snoeischaar is trouwens onmisbaar bij het snel en netjes oogsten van takken en twijgen!
Kijk eerst eens hoe jouw paard zelf van de planten eet, door hem onder toezicht bij de planten te laten. Pas je manier van voeren daar op aan: eet je paard bijvoorbeeld alleen toppen van je paardenbomen,  bied ze dan ook als zodanig aan. Misschien wisselt het eetgedrag door de seizoenen heen, probeer het eens uit. Je zult ontdekken dat je paard ieder seizoen zijn eigen voorkeuren heeft.