Kruidentuin voor je paard
Een succesvolle kruidentuin voor je paard
Het voorjaar is de perfecte tijd om je kruidentuin in te planten. De bodem is alweer wat opgewarmd en er zijn voldoende zonuren om de planten lekker te laten groeien. Als je kruiden wilt oogsten voor je paard, is het inzaaien van een kruidenstrook natuurlijk geen gekke gedachte. Dat kan zeker, maar het vraagt wel groene vingers om door middel van zaaien een succesvolle kruidentuin te maken. Het is een kunst om de wedstrijd tussen kruiden en onkruiden in goede banen te leiden en voor je het weet heb je een heel groene strook… met onkruid! Je hebt sneller resultaat als je planten uitplant. Planten hebben een flinke voorsprong op het onkruid dat zal ontkiemen. Je herkent direct welke plant je wilt laten staan en welke je moet wieden. Verder de planten hebben al een flink wortelgestel, waardoor ze tegen een stootje kunnen. Het leuke van inplanten is dat je veel invloed hebt op de indeling van je kruidentuin en precies de kruiden kunt kiezen die jij wilt oogsten voor je paard. We helpen je met dit stappenplan op weg.
Voorbereiden
Observeer de plek! Veel kruiden houden van zon. Kruiden hebben zo hun voorkeuren. Veel mediterane kruiden (salie, rozemarijn, tijm, hyssop, ijzerhard, kardoen, etc.) houden van drogere voeten en een goed afwaterende plek. Is je plek wat natter? Denk dan eens aan guldenroede, heemst, citroenmelisse, peterselie of moerasspirea.
Kies je kruiden. Ken je de voorkeuren van je paard nog niet? Kies dan voor veel variatie en ga deze zomer eens observeren wat bij jouw paard in de smaak valt.
Maak de plek plantklaar door alle onkruiden te verwijderen. Let op! Gras is niet je vriend in een kruidentuin. Zorg er dus voor dat je in dit stadium zoveel mogelijk graswortels uit je tuin verwijdert en blijf hierna scheidsrechter spelen, zodat het gras niet polletje voor polletje je tuintje weer overneemt. Hoe meer gras je vooraf weghaalt, hoe minder werk je er later van hebt.
Check de bodemstructuur. Is de grond los en kruimelig? Perfect! Zo niet, maak de bodem los met een woelvork en verbeter de bodem eventueel met een zuinig laagje compost. Compost bevat vaak veel voedingsstoffen en hier zijn de meeste kruiden niet zo dol op, al zal munt je heel dankbaar zijn, die gaat goed op compost. Bij leemgrond of kleigrond kun je de bodem iets verschralen door wat zand door de bovenlaag te mengen. Is je bodem (nog) niet geschikt voor kruiden? Overweeg eens om een kruidenspiraal aan te leggen. Twijfel je of een plant geschikt is voor jouw grondsoort? Vraag het ons als je komt plantenwinkelen, we geven je daarover graag advies.
Planten
Plant de kruiden. Zorg dat de wortels goed in contact komen met de omliggende grond door de wortelkluit na het planten voorzichtig aan te duwen met je vingers. De plantafstand is afhankelijk van de plant. Informeer daar gerust naar als je komt plantwinkelen. Sommige planten, zoals munt en citroenmelisse, groeien heel enthousiast. Dat is fantastisch, want dan kun je veel oogsten. Plant ze op een plek waar ze hun gang mogen gaan of plant ze in een grote bak. Geef de planten na het uitplanten water.
Beschermen
Veel kruiden zijn gevoelig voor vertrapping. Zorg er daarom voor dat de paarden niet bij de kruiden kunnen zolang de kruiden nog niet vastgeworteld zijn. Als de kruiden flink aan de groei zijn, kun je de kruiden met een draadje afschermen waarbij je ervoor zorgt dat de paarden niet bij het hart van de plant kunnen, maar enkel van de topjes kunnen knabbelen. Zelf voor je paarden oogsten kan natuurlijk ook.
Wied en geef water. Je zult merken dat ook andere planten het naar hun zin krijgen in de kruidentuin, dus regelmatig wieden blijft belangrijk, ook als je mulcht. Zeker de eerste zomer is het nuttig om de planten af en toe een flinke plens water te geven tijdens drogere periodes. Waarom niet steeds een klein beetje? Dat legt Sietske uit in deze podcast.
Oogsten
Oogst! Zodra de planten lekker aan de groei zijn kun je gerust wat blaadjes of bloemen oogsten zolang je maar wel genoeg aan de plant laat zitten zodat de plant lekker verder kan groeien. Zodra je planten stevig geworteld zijn, kun je de paarden ook zelf laten oogsten vanachter een draadje.
Wie wat bewaart heeft wat! Het is natuurlijk fantastisch als je een deel van de oogst kun bewaren voor de winter en het vroege voorjaar, als er niet zoveel groeit en bloeit. Droog de kruiden daarvoor op een luchtige, koele plek uit de zon.
Wees niet te netjes. In de herfst zullen de kruiden langzaam verdorren en hun kleur en structuur verliezen. Toch zijn die verdorde planten nog steeds functioneel: ze beschermen de onderliggende nieuwe knoppen die volgend voorjaar tot ontwikkeling zullen komen. Niet weghalen dus! Als je wilt kun je de verdorde stengels in het voorjaar, als je de nieuwe groei net ziet verschijnen, weghalen. Eventueel geef je de kruiden in de winter een extra laagje boomblad (mulch) als bescherming tegen wind en kou en ook het bodemleven zal je daarvoor dankbaar zijn. Onze paarden knabbelen ‘s winters graag af en toe een stengeltje hier of daar en ook de vogels pikken graag een venkelzaadje mee.
Benieuwd welke kruiden allemaal geschikt zijn voor paarden en hoe je de kruiden kan toepassen? Kom plantwinkelen op onze kwekerij en verbaas je over alle smaken, geuren en kleuren die je allemaal kunt planten in je kruidentuin. Neem ook een kijkje in ons winkeltje, daar vind je allerlei zaden om zelf groentes, bloemen en kruiden voor je paard te zaaien. Wat dacht je bijvoorbeeld van Russische bladkool, rode bietjes goudsbloem, Oost-indische kers of sperziebonen?