kwekerij Arborealis

Kwekerij Arborealis, De kwekerij van Paard&Plant
www.arborealis.nl

Open: Van 1 maart tot 1 december, elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30
Dirk de Ruiterpad 2
8384DD Wilhelminaoord (Drenthe)
0521- 383696

De planten die Paard&Plant aanbiedt worden op kwekerij Arborealis gekweekt: dat is de kwekerij van Sietske Metz en haar compagnon Micha Wieland. Zo’n twintig jaar geleden begonnen zij op een klein stukje grond in Drenthe een kwekerij waar ze vooral bijzondere maar sterke bomen en struiken opkweekten, bedoeld voor in de tuin.

Toen de eerste paarden op het toneel verschenen mochten zij al snel meegenieten van al het eetbare groen op en rond de kwekerij. Pas jaren later zou dit gezonde gesnack in een vorm gegoten worden en een eigen website krijgen, www.paardenplant.nl

Assortiment

In de loop der jaren is de kwekerij qua oppervlakte en assortiment enorm uitgebreid. Naast bomen en struiken worden er ook vaste planten en kruiden gekweekt bijvoorbeeld. En natuurlijk paardenplanten.

Liefhebbers komen vanuit het hele land  vanwege het uitgebreide niet alledaagse assortiment. Bovendien is er altijd wel iemand op de kwekerij bereid om je even te adviseren als je wat minder verstand van planten hebt of als je een vraag wil stellen.

Gezonde planten

Op de kwekerij staat een grote kas: dat is de kraamkamer waar ieder jaar weer handmatig duizenden planten gezaaid, gestekt, geënt en vervolgens verder opgekweekt worden. Een zeer intensieve en jaarlijks terugkerende klus!

De planten die Arborealis kweekt worden zonder chemische middelen opgekweekt. Dat vinden we heel belangrijk. Wel zo smakelijk bovendien als jij of je paard er zelf van wil gaan eten!

Eetbare planten

We kweken de afgelopen jaren meer en meer (bijzondere) eetbare planten, bomen en struiken. Denk aan tijm, rozemarijn, salie maar ook mispel, duindoorn, kwee, rabarber, bosaardbeitjes, braamboos, zeekool… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Steeds meer mensen ontdekken namelijk de waarde en het plezier van het kunnen oogsten van bessen, noten, zaden, scheuten en kruiden uit eigen tuin. Een mooie ontwikkeling wat ons betreft!

Voedselbossen

Een deel van het door Arborealis gekweekte assortiment is speciaal bedoeld voor het aanleggen van voedselbossen. Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos(je) op basis van eetbare bomen, struiken en planten. Ook wortels en knollen en klimplanten krijgen er hun plek. Een voedselbos heeft een lange levensduur en kan, mits goed ontworpen, al op korte termijn een heel palet aan voedsel voor mens en dier opleveren. In een voedselbos worden meer maar ook minder bekende eetbare planten toegepast. Ooit gehoord van de zilverbes, appelbes, zandpeer of thee hortensia bijvoorbeeld?

Meer weten? Kijk eens op www.voedselbos.eu, onderdeel van kwekerij Arborealis. Op deze site vindt je meer informatie over voedselbos-planten.

Paardenplanten

Belangrijk onderdeel van het assortiment zijn natuurlijk de eetbare planten voor paarden.

Kwekerij Arborealis: De kwekerij van Paard&Plant

Op de kwekerij zijn bomen, struiken, kruiden en klimplanten te vinden die niet alleen lekker en gezond zijn voor je paard maar die ook mooi zijn voor in je eigen tuin. Bovendien zijn met name veel kruiden die voor paarden gezond zijn, ook lekker voor mensen! In de webwinkel van Paard&Plant www.paardenplant.nl kun je meer informatie over de beschikbare soorten vinden.

Planten kopen of bekijken?

Zowel kwekerij Arborealis, voedselboskwekerij Arborealis en Paard&Plant hebben een eigen webwinkel. Hier kun je simpel je eigen mandje met (eetbare) planten vullen!

Maar misschien vindt je het leuker om de planten op de kwekerij te bekijken en je te laten verrassen door als het moois wat er hier nog meer te bewonderen is.

Van 1 maart tot 1 december kun je daarvoor terecht op de kwekerij op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16:30

Wees welkom!