Niks doen is beter

Op dit moment is het super groeizaam weer voor planten; lange dagen, veel zonuren en warmte. Een regenbui zou welkom zijn want de grond wordt nu wel erg droog, hier in de omgeving zie je de boeren hun gewassen al flink beregenen.
En net als de planten dan lekker aan de groei raken, zien we ineens van alles krioelen en leven op de bladeren!! Luizen, rupsen, torretjes en andere beestjes. Vreterij aan de bladeren, spuugbeestjes en zwarte stelen van de luist. Oh nee!! wat nu??

luizen op Artisjokblad

Moeten we ingrijpen of laten gaan?
Vooral planten die nieuw aangeplant zijn en nog niet op volle sterkte zijn, kunnen behoorlijk slachtoffer worden van dierlijke aanvallers. Dit komt omdat ze van de ene plek op de andere plek zijn gekomen, gerooid en overgeplant werden en weer moeten wennen aan een nieuwe plek (ja het zijn bijna dieren;-)). Planten in potten kunnen er ook last van hebben, de voeding kan opraken, ze zijn een keer te nat, dan weer te droog. Vaak worden de zwakkere broeders uitgezocht door beestjes, vitale planten zijn minder aantrekkelijk voor ze.

En daar ligt eigenlijk ook al het antwoord op de vraag of je moet ingrijpen in deze situatie. Mijn antwoord is LIEVER NIET!
Bedenk dat vogels nu jongen hebben en deze voeren met rupsjes, luizen, kevertjes enz. Door deze dood te spuiten is er minder voedsel voor ze of nog erger; bestrijdingsmiddelen komen in de voedselketen terecht.
Op het moment dat jij vreterij in planten ontdekt is de boosdoener vaak al lang en breed vertrokken. De natuurlijke bestrijders van je kwaal worden voor boosdoener aangezien en doodgespoten….je komt in een vicieuze cirkel terecht.
Bedenk bovendien wat er gebeurt als je paard gaat eten van planten die bespoten zijn?

Wat dan wel

Versterk je plant, zorg goed voor m. Zorg dat hij optimaal kan groeien in een gezonde bodem met op zijn tijd water en bemesting. Hoe gezonder je plant hoe meer hij aankan en hoe minder aantrekkelijk hij is voor ziekten en plagen.
De ervaring leert dat planten best tegen een stootje kunnen en prima zijn opgewassen tegen wat vreterij hier en daar. Wist je dat op de kwekerij helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden? Het stikt er van de natuurlijke bestrijders die op jacht gaan naar luizen en mijten.
Er is een mooie balans ontstaan tussen beide partijen, chemische middelen zouden dit evenwicht alleen maar verstoren waardoor de slechteriken versterkt worden en de je weer opnieuw kunt beginnen……..