Over Paard en Plant

Het gezicht achter Paard en Plant is Sietske Metz.
Sietske heeft twee passies: paarden en planten!
Al meer dan 15 jaar is Sietske plantenkweker van beroep. Samen met haar compagnon heeft zij een gerenommeerde kwekerij (www.arborealis.nl ) waar een heel breed assortiment bomen en struiken gekweekt wordt. Eén van de specialiteiten van de kwekerij is het assortiment eetbare planten, bomen en struiken voor mens en dier.
Paarden zijn al vanaf Sietske’s vroege jeugd een niet weg te denken onderdeel van haar leven. Als recreatief ruiter houdt zij haar twee paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dat houdt onder andere in dat ze struiken en bomen tot hun beschikking hebben waarvan ze mogen eten. Ook tijdens een rit krijgen ze af en toe de vrijheid om in de natuur van de planten die hun voorkeur hebben, te eten.

Sietske: ‘Mijn paarden Gin en Moreira eten graag van de bomen en struiken die in en om hun weide staan geplant. Voor mij als plantenkenner zie ik in een oogopslag van welke planten de paarden eten en welke hun grootste voorkeur hebben. Bij toeval realiseerde ik me dat dit voor veel mensen helemaal niet het geval is: ze hebben geen idee welke eetbare planten er in hun omgeving groeien en waar ze hun paard blij mee kunnen maken. Ieder paard zou toegang moeten hebben tot van hetgeen hij oorspronkelijk voor gemaakt is: grazen en knabbelen van al die planten die onderdeel van zijn natuur vormen. Hier is nog een wereld te winnen. Overzichten met giftige planten voor paarden zijn er wel, maar zou je niet ook willen weten welke planten wel gezond en eetbaar zijn voor je paard? En die dan vervolgens uitplanten in je weide, of in je tuin, of in een voedselbos met daarin planten voor je paard en voor je zelf? ‘

gin-en-mo-bankje

Sietske deed het, met als resultaat ontspannen paarden die met plezier hun kostje zo nu en dan zelf mogen aanvullen met bladeren, twijgen en wat vruchten. Een genot om naar te kijken, en bovendien leer je je paard weer op een andere manier kennen.

Om meer te weten te komen over onder andere de eetbaarheid en de inhoudsstoffen van planten is Sietske een opleiding fytotherapie gaan doen. Fytotherapie bestudeert de samenstelling van planten en de werking van planten op het lichaam. Deze opleiding is een eerste stap geweest om verder te komen met haar droom; zoveel mogelijk paarden de kans bieden om te knabbelen van eetbare bomen en struiken, zoals ze dat in de natuur ook zouden doen.

De vele positieve reacties over Paard en Plant motiveren om nog veel meer te leren over paarden en hun voedingsgewoonten. Op naar een betere en gezondere leefomgeving van het paard, en niet te vergeten, zijn eigenaar!