Treehay

Het voeren van takken aan paarden pony’s en ezels vind ik fascinerend! De dieren zijn best ‘happig’ naar iets anders dan gras en hooi. Takken geven een groot aanbod in mineralen en verhogen hiermee het welzijn van paarden. Bovendien zorgen takken voor een stukje bezigheid en moet het paard moeite doen om er van te eten! De behoefte om ergens lekker aan te knagen en knabbelen wordt ook bevredigd met het geven van takken of zelfs hele boomstammen. Takken kunnen zowel in de zomer als in de winter gevoerd worden, de ene plant is meer geliefd in de zomer, de ander in de winter.

Vroeger, voor het tijdperk dat boeren grashooi maakten voor hun dieren om de winter door te komen, werden er al takken gevoerd aan vee in de wintermaanden. Kale takken om in de winter te voeren waren bijvoorbeeld die van linde wilg en els.

Takken hooi
Een andere methode om de dieren door de winter  te helpen was het voeren van Tree hay, of vrij vertaald takken hooi. Dit zijn gedroogde boomtakken met de bladeren er nog aan. De takken die in juni/juli geknipt worden zitten bomvol mineralen, ze zijn volop in groei en beginnen net te verhouten. Door ze op te hangen en ze te drogen blijven, zijn ze net als hooi, lang bewaarbaar.
Bomen die hiervoor gebruikt werden en worden zijn o.a. es, wilde appel, eik en iep. Een leuk filmpje hierover vind je hier:
ted green treehay

Terug van weggeweest
Deze oude techniek komt weer terug! Er zijn wereldwijd diverse (hobbymatige) dierenhouders die in de zomer takken knippen en drogen om ze te voeren in de winter. De dieren (koeien, schapen, geiten, paarden, konijnen enz) krijgen in de zwaarste tijd van het jaar een gezonde boost om hun weerstand te versterken en smullen van de droge knisperende bladeren! Het grote voordeel van deze takken is dat je dieren geen kunstmatige mineralen en vitamines hoeft te voeren. Natuurlijker kan niet! Het gevoel dat je zelf in deze behoeften kunt voorzien is ook van zeer grote waarde.

Hoe dan?
Om takken te oogsten heb je flink wat planten nodig om van te knippen. Een slimme manier is om jonge boompjes in rijen te planten en ze op een korte hoogte jaarlijks af te knippen.
Zelf heb ik in het voorjaar van 2017 rijen aangeplant met een mix van planten die ik ga verwerken tot takkenhooi. Het eerste jaar kan ik nog niet veel oogst verwachten omdat de planten moeten groeien maar in de zomer van 2018 hoop ik mijn eerste takken te kunnen drogen voor mijn paarden!
Vind je dit ook leuk? wil je op de hoogte blijven? Volg me op Facebook en blijf op de hoogte van mijn ervaringen en ontwikkelingen! Paard en Plant Facebook

Treehay-Bomenhooi-Takkenhooi- Treehay for horses- Treehay PaardenPlant- Treehay Sietske Metz-