WIL je een WILg?

De wilg is populair onder paardenmensen, we weten dat het gezond is voor paarden om er van te eten bovendien laat de boom zich gemakkelijk herkennen vooral als hij in knotvorm ergens langs een slootkant staat.

knotwilg

Deze knotwilgen zijn al jaren beeldbepalend in het Hollandse landschap. Slootkanten met knoestige knotwilgen en koeien in de wei.. 
Waar komen ze vandaan die knotwilgen?
Vroeger voordat boeren hooi maakten werden de takken in de wintermaanden gevoerd aan het vee. Ook werd het hout gebruikt voor vlechtwerk en klompen. Het was dus praktisch om nuttige bomen en struiken (geriefhout) op en rondom het erf te houden. Om goed bij te takken te kunnen komen, werden bomen geknot, oftewel jaarlijks op dezelfde hoogte gesnoeid. zo ontstonden de dikke stammen met daar op de veel jonge scheuten.

WIL je ook een WILg?
Wilgen zijn heel gemakkelijk zelf te stekken!! Wat moet je doen?
Knip een rechte tak van een wilgenboom van ongeveer twee meter lang. verwijder eventuele zijtakken. Bij hele dikke takken kun je aan de onderkant een punt snijden zodat de tak beter de grond in kan boren.
Zoek een geschikte plek waar je een boom zou willen hebben, bijvoorbeeld langs een pad of aan de zijkant van de wei.
Let op, de meeste wilgen houden van een vochtige en rijke grond, daarom staan ze vaak langs de slootkanten!
Duw de tak nu ongeveer 50 cm in de grond en VOILA, je wilgenstek kan hier groeien.

Wanneer?
deze manier van stekken doe je in de wintermaanden, als het niet vriest.
Het eerste jaar laat je de boom groeien en geeft je misschien al een paar jonge groeitakjes aan je paard. De eerstvolgende winter kun je op de hoogte naar keuze de hoofdtak door knippen, het knotten! Vanaf deze plek zal de boom voortaal meerdere uitlopers gaan maken en groeien er elk seizoen heerlijke porties wilgenbladeren voor je paard!!

Laat je me weten of je stek gelukt is?