Paardenplanten in praktijk

Ontwerpvoorbeelden

Er zijn honderd – en – een mogelijkheden om met eetbare planten een mooie en plant(p)aardige omgeving voor je paard, en niet te vergeten jezelf, te maken. Hieronder  enkele voorbeelden.

Aanplant buiten het directe bereik van je paard.

De simpelste manier om eetbare planten voor je paard aan te planten is het aanplanten van struiken of bomen buiten het directe bereik van je paard. Je oogst dan zelf op het moment dat er voldoende aanbod is. Kijk onder de gewenste plantgroep (kruid, struik, boom of klimplant) en kies een soort dat je aanspreekt.

ontwerpvoorbeeld paddock

ontwerpvoorbeeld paddock

Ook het aanplanten van een paardenhaag (saladebar!) is heel eenvoudig. Een haag zorgt algemeen voor een natuurlijke afscherming tussen de weides of rondom je land. Je kan zowel voor een wat strakker geknipte haag kiezen, of voor een rij vrij uitgroeiende struiken. Op gezette tijden kan je je paard meenemen en het van je aanplant laten eten. Al snel zal je bepaalde voorkeuren bij je paard ontdekken!

Trouwens, niet alleen de paarden zullen er gebruik van maken, vogels, egels en diverse insecten zullen je ook dankbaar zijn. En zeker niet als laatste, als je buitenaf woont is het ook mooi om met hagen te werken, ze kleden de weide of paddock vaak mooi aan zodat een en ander ook  harmonisch in het landschap opgaat. Daarnaast kan je paardenplanten prima gebruiken om dat lelijke stalletje of de garage van de buren op een gezonde manier aan het zicht te onttrekken.
ontwerpvoorbeeld hagen

Aanplant binnen het bereik van je paard.

Vaak in eerste instantie wat bewerkelijker maar zeker de moeite voor je paard waard is het inrichten van je paardenwei of (de omgeving van de) paddock met eetbare planten waar je paard – op termijn – direct bij kan om van te eten.

Je kan je weiland slim opdelen zodat er zowel ruimte ontstaat voor je beweiding, als ruimte voor beplanting waar je paard van kan eten, onder kan schuilen, die als windschut of zonnescherm werkt.

Door in eerste instantie met schrikdraden te werken kun je bijvoorbeeld een prachtige boomgroep in je weiland ontwikkelen waar je paarden onder kunnen schuilen. Ze zullen de onderste takken op eten waardoor ze prima onder de bomen door kunnen blijven kijken, een aspect om rekening mee te houden bij een paard, dat een vluchtdier is en dus graag veel overzicht heeft.
ontwerpvoorbeeld eetbare weide

Paardenplanten als onderdeel van een uitdagend beweidingssysteem : het Paddock Paradise systeem.

Door met draad een pad  of enkele paden door je weiland heen en  / of om je weiland heen aan te leggen kun je relatief simpel een uitdagende route voor je paard aanleggen waarop je knabbel,-schuil en bijvoorbeeld windluwe en zonwerende plekken aanbiedt.

 ‘Paddock Paradise’

Het bovengenoemde padensysteem (‘tracks’) is gebaseerd op het ‘Paddock Paradise’ systeem, ontwikkeld door de Amerikaan Jaime Jackson. Geïnspireerd door zijn jarenlange onderzoek naar het graas- en voedingsgedrag van wilde paarden heeft hij een beweidingssysteem ontwikkeld dat zoveel mogelijk recht doet aan de natuurlijke aard van een gedomesticeerd paard, dat in wezen nog steeds een nieuwsgierige knabbelaar is die al lopend, grazend en knabbelend zijn dagelijkse, zeer gevarieerde kostje bij elkaar scharrelt. Door de aangelegde paden, waarop je verschillende uitdagingen, ondergronden maar ook beplantingen aan kan bieden, wordt je paard zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. De paden nodigen het paard als vanzelf uit om in beweging te blijven.

 

Heb je zelf een idee maar weet je niet goed hoe je dit het beste uit kan voeren of vorm kan geven, neem gerust contact met ons op .