

Aan de slag met paardenplanten in januari en februari
Het kriebelt misschien niet om te tuinieren in januari en februari, toch is het plantseizoen nog niet voorbij. Sterker nog, nu uitplanten bespaart je tijd, water en stress in de zomer. Dit is ook de perfecte tijd voor andere tuinklussen, maar snoei niet te enthousiast. We leggen je in deze blog uit waarom.
Uitplanten
Bovengronds gebeurt er niet zoveel bij de planten en dat is juist een voordeel bij het planten. Doordat er geen blad aan de planten zit, verdampen de planten amper vocht tijdens en na het planten. Bovendien is de bodem ‘s winters en in het vroege voorjaar vochtig genoeg. Je hebt dus na het aanplanten weinig omkijken naar de planten. Tegen de tijd dat het zomer is en droge periodes aanbreken, hebben de planten al kunnen wortelen en hoef je er dus niet steeds met een gieter bij te staan (al is het bij flinke droogte natuurlijk goed om jonge planten af en toe wél water te geven). Je kunt nu perfect wortelgoed planten, denk aan de gemengde paardenhaag of aan bomen, struiken, heesterborders, vogel- en voedselbosjes. Zodra de planten weer in blad komen is de plantperiode van wortelgoed weer voorbij. De laatste jaren is dat door warme voorjaarsmaanden steeds vroeger, dus wacht niet te lang met planten.
Mulchen
De winterperiode is ook perfect om te mulchen. Heb je oud hooi of stro? Verspreidt het rond je (nieuwe) aanplant. Let op: tussen kruiden en vaste planten mulch je liever niet met hooi vanwege de zaden die in het hooi zitten. Mulch in plaats daarvan met blad, wol of houtsnippers. Blijf je mulchlaag steeds aanvullen, dit voorkomt groei van ruigtekruiden, beschermt je bodem tegen erosie, verbetert de bodemstructuur en stimuleert het bodemleven.
Snoeien?
Je leest vaak dat er ‘s winters volop gesnoeid wordt. Bij paardenplanten is het slim om ‘s winters niet te drastisch te snoeien. Je paard kan na het snoeien immers niet meer bij de plant om van de takken en knoppen te eten. Juist in de winter en in het vroege voorjaar is het van belang dat paarden toegang hebben tot takken en knoppen. Staan je planten buiten het bereik van je paarden, dan kun je deze wintermaanden steeds wat takken snoeien om aan je paarden te geven of bouw nu een takkenril van de gesnoeide takken.
Deze planten kun je ‘s winters snoeien: herfstframbozen, blauwe bes, kruisbes, rozen, appel- en perenbomen, els, meidoorn, mispel, moerbei, wilg, braam, de gemengde paardenhaag. Eigenlijk bijna alle bladverliezende planten kun je nu dus snoeien, als je dat wilt.
Rode bes kun je nu ook snoeien, maar let erop dat het twee- en driejarige hout de meeste bessenoogst geven. Snoei dus niet de hele plant terug als je voor bessenoogst gaat.
Van je wintergroene paardenhaag kun je in de wintermaanden gerust wat topjes oogsten van zijtakken, daarmee stimuleer je de plant om te vertakken en krijg je een vollere haag. Wil je je wintergoene paardenhaag flink snoeien, wacht daarmee tot het groeiseizoen en snoei deze haag nooit tot op het kale hout terug.
Snoei nu niet je knuffelwilg, want dan loop je de mooie winterbloei mis.
Kruiden
Uit je kruidentuin kun je topjes, takjes en stengels oogsten voor je winterse paardensalade. Snoei de planten nog niet rigoureus. De dorre stengels beschermen de plant. Wacht met snoeien tot het voorjaar. Nieuwe kruidenplantjes plant je pas in het voorjaar uit. Tip: bezoek onze THEMADAG KRUIDEN VOOR PAARDEN op 19 april voor meer kruideninspiratie.
Uitstellen
Uitstelgedrag is meestal niet zo positief, maar wel als...je grond in de wintermaanden nog erg nat is, bijvoorbeeld omdat je op klei of veen zit. Wacht dan met planten tot het vroege voorjaar of tot de ergste nattigheid voorbij is. Nu de grond verstoren verstoort de bodemstructuur juist meer en jonge planten staan niet graag in een natte, structuurarme bodem.Wat kun je nu al wel doen? Observeren! Blijven plassen erg lang staan op bepaalde plekken? Bodemverbetering to the rescue, want mogelijk is die plek nog niet plantklaar.
Trek die tuinhanschoenen dus aan of kijk eerst lekker rond in onze webshop voor plantinspiratie. Wil je hulp bij het kiezen van de juiste plant voor de juiste plek? Kom dan naar onze plantenwinkel vanaf 1 maart. Onze plantenwinkel staat dan ook weer boordevol frisse paardenplanten en onze medewerkers helpen je graag verder.


