Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
25 jaar kennis en ervaring
Natuurinclusief
Paardenwelzijn
Fallback Image

Een kruidentuin voor paarden: van start tot succes!

Het voorjaar is dé perfecte tijd om je kruidentuin aan te leggen. De bodem is lekker opgewarmd en de zon schijnt voldoende om je planten te laten groeien. Wil je kruiden oogsten voor je paard? Het inzaaien van een kruidenstrook is een goed idee, maar vereist groene vingers. Onkruid kan namelijk snel de overhand nemen! Daarom is het vaak handiger om planten uit te zetten in plaats van te zaaien. Dit geeft je kruiden een voorsprong en maakt het makkelijker om te zien wat je moet wieden. Hieronder lees je hoe je stap voor stap een succesvolle kruidentuin voor paarden aanlegt.

Voorbereiding: De juiste plek en kruiden kiezen

1. Kies de juiste plek: veel kruiden houden van zon. Mediterraanse kruiden zoals salie, rozemarijn, tijm, en hyssop geven de voorkeur aan een droge, goed doorlatende bodem. Heb je een wat nattere plek? Kies dan voor kruiden als guldenroede, citroenmelisse, heemst, en moerasspirea.

2. Kies je kruiden: weet je nog niet precies wat jouw paard lekker vindt? Plant dan een variatie aan kruiden en kijk deze zomer goed wat in de smaak valt. Zo creëer je een afwisselende en gezonde kruidentuin voor je paard.

3. Maak de grond plantklaar: verwijder alle onkruiden én gras, want gras is de grootste concurrent van kruiden. Hoe meer graswortels je weghaalt, hoe minder werk je later hebt.

4. Verbeter de bodemstructuur: is de grond los en kruimelig? Ideaal! Als dat niet het geval is, gebruik dan een woelvork om de bodem losser te maken en voeg eventueel een dun laagje compost toe. Let op: te veel voeding is niet goed voor de meeste kruiden, behalve voor munt, die groeit goed met compost. Bij leem- of kleigrond kun je de grond wat lichter maken door zand toe te voegen.

Planten van de kruiden

1. Plant de kruiden: zorg ervoor dat de wortels goed contact maken met de omliggende grond door de kluit na het planten zachtjes aan te duwen. Vraag gerust naar de plantafstand als je bij ons planten komt kopen, want sommige kruiden, zoals munt en citroenmelisse, kunnen flink groeien.

2. Geef water: na het inplanten is het belangrijk om de planten direct water te geven. Dit helpt de wortels om zich goed te vestigen.

3.Bescherm je kruiden: voorkom vertrapping. Zorg ervoor dat je paarden niet bij de kruiden kunnen totdat de planten stevig geworteld zijn. Als de kruiden eenmaal goed groeien, kun je een draadje spannen zodat de paarden alleen de toppen kunnen eten, of je kunt zelf voor ze oogsten.

4.Water en wieden:ook onkruid zal zich thuis voelen in je kruidentuin, dus regelmatig wieden blijft nodig, vooral in de eerste zomer. Geef je planten tijdens droge periodes af en toe een flinke plens water.

Oogsten en Bewaren

1. Oogsten voor je paard: zodra de planten goed groeien, kun je beginnen met het oogsten van blaadjes en bloemen. Laat altijd genoeg groen aan de plant zitten zodat deze genoeg energie overhoudt om door te groeien. Je kunt ook je paarden zelf laten knabbelen, zolang ze niet de hele plant kaal eten en het hart van de plant niet kunnen beschadigen.

2. Bewaar wat voor de winter: als je planten flink groeien is kruiden oogsten voor de winter natuurlijk fantastisch. Droog de kruiden op een koele, luchtige plek uit de zon en gebruik ze later wanneer er minder vers groen beschikbaar is. Bewaar de gedroogde kruiden in luchtdichte potten, uit de zon.

Natuurlijke Bescherming en Wintertips

1. Laat de natuur zijn werk doen: in de herfst verliezen de kruiden hun kleur en sterven ze af, maar haal de verdorde plantenstengels niet meteen weg. Ze beschermen de nieuwe knoppen van de plant die in het voorjaar zullen uitlopen. Je kunt in het voorjaar de stengels verwijderen als de nieuwe groei begint. Dorre stengels worden vaak ook nog graag gegeten door je paard, dus biedt ze in de herfst en in de winter gerust af en toe eens aan. Insecten doe je een groot plezier door je kruidentuin niet netjes op te ruimen in de herfst. Ze overwinteren graag in holle stengels en tussen gevallen blad.

2. Extra bescherming in de winter: geef je kruiden eventueel een extra laagje mulch, zoals bladeren, om ze tegen de kou te beschermen. Mulchen met organisch materiaal stimuleert ook het bodemleven, wat weer goed is voor de groei van je planten.

Klaar om te beginnen?

Ben je benieuwd welke kruiden geschikt zijn voor je paarden en hoe je ze het beste kunt gebruiken? Kom plantwinkelen op onze kwekerij! We helpen je graag met advies en hebben een ruim aanbod aan kruiden, zaden en andere planten voor paarden. Denk bijvoorbeeld aan Russische bladkool, rode bietjes, goudsbloem, Oost-Indische kers en sperziebonen – allemaal ideaal om zelf te zaaien en uit te planten in je kruidentuin voor paarden. Bezoek onze GRATIS THEMADAG KRUIDEN VOOR PAARDEN (zie agenda) voor meer informatie en inspiratie.