Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
25 jaar kennis en ervaring
Natuurinclusief
Paardenwelzijn
Fallback Image

Planten voor paarden: onze gouden regels voor een succesvolle start

Heb je een nieuwe plek of heb je eindelijk de mogelijkheid om een traditionele paardenweide te veranderen in meer natuurlijke huisvesting of Browsing Paddock voor je paard? Fantastisch! Je wilt natuurlijk snel aan de slag, maar lees vooral eerst deze blog of veelgemaakte fouten te vermijden.

Of weet je juist niet waar je moet beginnen? We helpen je graag op weg met onze tips. Na 10 jaar paardenplanten kweken hebben we veel ervaring over wat werkt en wat niet. We hebben dus een aantal do's en dont's voor je op een rij gezet. Zo bespaar je jezelf tijd, geld en teleurstellingen én geef je jouw planten een goede start.

Dont's: bespaar jezelf tijd, geld en teleurstellingen door deze vijf dingen NIET te doen:

  1. Direct beginnen met planten. Planten komen graag in een voedzame, structuurrijke bodem terecht waar de omstandigheden geschikt zijn om lekker te gaan groeien. Neem dus de tijd om eerst die omstandigheden in kaart te brengen en op basis daarvan de juiste planten te kiezen. 
  2. Teveel in één keer aanplanten. Als je nog geen groene vingers hebt, beperkt budget hebt of juist weinig tijd dan is het wijs om niet te veel planten in één keer aan te schaffen. Begin met planten die tegen een stootje kunnen. Enkele vergevingsgezinde planten zijn: bottelrozen, zwarte bes, wilgensoorten, citroenmelisse, munt en heemst. Neem de tijd om daar ervaring mee op te doen. Onze gemengde paardenhaag is relatief weinig werk en vraagt weinig ervaring, die mooie kruidentuin is veel arbeidsintensiever en vraagt meer plantenkennis. 
  3. Planten in het gras aanplanten. Gras en ruigtekruiden zijn één van de grootste concurrenten van je jonge aanplant. Gras haalt voeding en water bij je jonge plant weg en gras groeit waarschijnlijk ook veel sneller dan jouw plant, dus voor je het weet neemt het ook nog zonlicht weg van je plant. Een plant die in het gras geplant is, zal veel minder snel groeien dan een plant die dat niet hoeft te doen. Daarnaast is hoog gras de perfecte leefomgeving voor slakken die ook graag een hapje jonge plant lusten. Een belopen weide is daarnaast ook niet geschikt om in te planten. De bodem is mogelijk sterk verdicht, waardoor er geen zuurstof bij de wortels van de plant kan komen. 
  4. Planten zonder plan voor het onderhoud. Een kruidentuin of bloeiende border met vaste planten vraagt veel meer onderhoud dan een heesterborder, paardenhaag of enkele solitaire struiken en bomen, maar alle planten hebben verzorging nodig. Zeker de eerste jaren na de aanplant moet je planten beschermen tegen overwoekering door gras en tegen uitdroging in droge periodes. 
  5. Je planten niet beschermen. Zorg dat je net zoveel houdt van je planten als van je paarden. Zorg dus dat ook je planten beschermd zijn na aanplant. Bescherm ze tegen grassen en ruigtekruiden en bescherm ze tegen geïnteresseerde paarden. Als de planten eenmaal flink gegroeid zijn en een uitgebreid wortelgestel hebben, kan er lekker van geoogst en gegeten worden.

Do's: een goede voorbereiding is de helft van het succes

  1. Heb geduld. Je ziet in je dromen natuurlijk als een natuurrijke plek, waar paarden volop keuzevrijheid hebben. Onze Browsing Paddock hebben we inmiddels 15 jaar en we leren nog ieder jaar bij over wat wel werkt en wat niet. 
  2. Verdiep je in je plek: grondsoort, bodemgesteldheid, windrichting, planten in de omgeving, zon en schaduw, water, reliëf en de beste planttijd. Hoe is de plek in de verschillende seizoenen en wat is er in het verleden met de grond gebeurd? 
  3. Investeer in bodemverbetering. Blijven de plassen na een regenbui lang staan of is de bodem in drogere periodes juist zo hard als steen? Dat zijn alarmsignalen. Deze bodem heeft waarschijnlijk niet de juiste structuur om een plant goed te laten wortelen. Een gezonde bodem heeft bodemleven die de plant kan voeden. Een net bewerkte bodem heeft meestal ook heel weinig structuur. Neem de tijd om deze bodem weer tot rust te laten komen, voordat je gaat planten. Zaai bijvoorbeeld eerst groenbemesters in en laat het bodemleven eerst weer op gang komen. 
  4. Heb je grote plannen? Doe eerst een cursus of vraag advies van een ontwerper. We zien vaker dan ons lief is goedbedoelde heuvels voorbijkomen die niet toekomstbestendig en plantklaar zijn. Zo kennen we nog meer voorbeelden, jammer van de planten en jammer van alle inspanning als plannen mislukken door te weinig kennis bij de aanleg. 
  5. Leer, lees en bestudeer. Leer de smaak van je paard kennen door te experimenteren met paardenplanten. Lees je in over planten verzorgen en bestudeer je aanplant. Je paard en de planten geven je zoveel nuttige informatie.

Makkelijk verrijken met planten

De snelste en makkelijkste manier om te verrijken met planten is het aanplanten van onze gemengde paardenhaag. De voordelen van deze haag voor jouw paard beschrijven we in een speciale blog over de paardenhaag. Bij aankoop van onze paardenhaag ontvang je een uitgebreide plantinstructie, ideaal als je (nog) geen groene vingers hebt.

Tot slot, geniet van dit proces! Je geeft je paard beetje bij beetje zijn natuur terug en dat gaat jou en je paard heel veel gezondheid en plezier brengen.